De 13 meest gestelde vragen over wandelen in Nepal

(en hun antwoorden...)

IMG-20190404-WA0068.jpg

Hoe zwaar is zo’n trekking in Nepal eigenlijk?

Het maken van een trektocht in Nepal is vrij intensief. Dagelijks ben je tussen de 5 en de 8 uur aan het wandelen. Soms zijn dat mooie, glooiende paden. Soms technische rotswegen. Ook de hoogte kan een rol spelen. Hoe goed je daar tegen kunt, dat is genetisch bepaald. Een marathonloper kan al op relatief lage hoogte last krijgen, terwijl iemand met overgewicht fluitend met de hoogte omgaat. Dat gezegd hebbende: hoe fitter je aan de start staat, hoe makkelijker je het over het algemeen af gaat.

Hoe zit het met de hygiëne?

Nepal kent andere standaarden op gebied van hygiëne. Dat zie je vooral terug in Kathmandu, waar mensen hun afval vaak op straat gooien en ook de waterkwaliteit anders is. In de bergen is het gelukkig veel schoner. Kathmandu kan in het begin wel even schrikken zijn. Gelukkig heeft Momo Trekking hotels die wel aan de westerse standaard voldoen.  

Slapen we in berghutten?

Afhankelijk van welke trek je loopt, zijn de accommodaties verschillend. Op de Everest Basecamp Trek bijvoorbeeld zijn op lage hoogte de faciliteiten erg goed. Goede lodges, gerund door vriendelijk lokaal personeel. In Nepal geldt: hoe hoger je komt, hoe meer ‘basic’ de faciliteiten worden. Je kunt je voorstellen dat op 5000 meter (waar alles omhoog gedragen moet worden) een lodge minder luxe is dan op 1500 meter hoogte.

Vlieg ik samen met de rest van de groep?

Bij Momo Trekking verzamelen alle gasten zich in Kathmandu en iedereen boekt daarom zijn eigen vliegreis. Het kan zijn dat je toevallig bij iemand op dezelfde vlucht zit, maar dat is doorgaans niet het geval.

Hoe zit het met water drinken?

In Kathmandu kun je het water uit de kraan niet drinken. Daar drink je water uit flessen. Eenmaal in de bergen ben je afhankelijk van het water dat uit de natuur komt of flessen mineraalwater die met veel moeite naar boven worden gedragen. Over her algemeen is het water uit de natuur prima puur te drinken, maar om zeker te zijn reinigen de meeste mensen het water met chloordruppels of met koolstof. De mensen die ervoor kiezen om flessen water langs de route kopen, moeten er rekening mee houden dat hoe hoger je komt, hoe duurder dit wordt. De plastic flessen waarin dit water zit, blijft voor altijd bovenop de berg, want Nepal kent geen systeem waarin dit wordt afgevoerd. Mensen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, kiezen dus voor het reinigen van hun water.

 

Eten we alleen maar rijst tijdens de trek?

Nee, gelukkig niet. Wel wordt er weinig vlees gegeten tijdens de trek. Dat heeft te maken met het feit dat Boeddhisten en Hindoes sowieso niet van die grote vleeseters zijn. Ook zijn de mogelijkheden om te koelen of te vriezen nauwelijks aanwezig. Hoe ziet het dieet er dan uit: aardappels, pasta en rijst, vaak aangevuld met groente uit eigen tuin. Smullen voor de vegetarier, soms afzien voor de echte vleeseter.

Hoeveel kilo draagt een porter?

De dragers die met Momo Trekking meegaan, dragen zo’n 25 á 30 kilo per persoon. Dat zijn de tassen van twee gasten en ook nog hun eigen spullen. Is dat zielig? Nee, zij zijn dat gewend. Van jongs af aan leren mensen in de bergen om nooit ‘leeg’ omhoog te gaan. Zo zul je kinderen met drie kilo zien lopen, tot local porters met wel meer dan 80 kilo op hun rug.

Is hoogteziekte gevaarlijk?

Ja, hoogteziekte kan zeer gevaarlijk zijn en zelfs dodelijk. Daarom is het zaak om voorzichtig hoogte te winnen en op tijd rustdagen in te plannen. Dat gezegd hebbende: iedereen krijgt last van een beetje hoogteziekte (kortademigheid, hoofdpijn, lusteloosheid). Dat hoort bij de hoogte. Maar na een goede nacht rust verdwijnen die symptomen normaal gesproken en kun jij weer verder omhoog. De gidsen van Momo Trekking monitoren iedereen op uiterlijk kenmerken tijdens de trek en zorgen dat jij nooit te hard van stapel kunt lopen.

Is de vlucht naar Lukla gevaarlijk?

Ja, relatief wel, vergeleken met andere vliegvelden. Het vliegveld van Lukla vormt het startpunt van de Everest Basecamp Trekking. Het ligt tegen een berg aan, waardoor alleen uiterst ervaren piloten hier mogen landen. Doordat wind en wolken vrij spel hebben op het hooggelegen vliegveld komen er relatief meer ongelukken voor. Vooral de laatste jaren is het veel veiliger geworden, maar het blijft een relatief gevaarlijke plek.

Moet je een geoefende wandelaar zijn?

Hoe beter je geoefend bent, hoe beter je voorbereid bent op een trek in Nepal. Toch kunnen ook mensen die weinig wandelen trekkings als Manaslu Circuit, Annapurna, Langtang of Everest Basiskamp doen. De paden zijn zwaar, maar relatief niet technisch. Wel moet je sportief zijn en het leuk vinden om de hele dag lekker in de buitenlucht te bewegen.

Hoe zit dat eigenlijk met die aardbevingen?

Nepal ligt op een breuklijn, dus er vinden regelmatig kleine aardbevingen plaats. Eens in de 100 jaar is er ook een grote te betreuren, zoals de aardbeving van 2015. Maar over het algemeen zijn de kleintjes vrij onschuldig, waardoor jij je geen zorgen hoeft te maken tijdens de trek.

Wat als ik de reis te zwaar vind?

Dat kan inderdaad door de lengte of de hoogte. Als je meegaat met een groepsreis dan heb je binnen het redelijke de tijd om de route in je eigen tempo te lopen. Daar zorgen de gidsen van Momo Trekking voor. Mocht je het toch niet volhouden, dan zorgen wij ervoor dat je veilig terugkomt in Kathmandu.

Wat is de mooiste trekking in Nepal?

Smaken verschillen. De één zweert bij het isolement van het Dhaulagiri Circuit, terwijl een ander verbluft is door de vele 8000’ers op de Everest Basecamp Trek. In alle gevallen loop je door het meest indrukwekkend gebergte van de wereld.