top of page

Recensies

"Als het goed is mag het ook gezegd worden!"

Als het goed is mag het ook gezegd worden.

Onlangs moest ik i.v.m. het coronavirus overal ter wereld, men expeditie uitstellen. Nepal, zoals vele landen, sloot de deuren en schreef ook geen klimvergunningen uit. Een tegenvaller, zeker, maar niet alleen voor mij, maar voor zoveel mensen. Toeristen, Hikers, klimmers maar ook de organisaties werden er de dupe van. De organisatie Momo trekking regelde alles voor mij, voor, maar ook na het slechte nieuws.
Om zeker te zijn belde ik men gids Sander Arink die toen nog in Nepal zat, voor alle voorgaande info van hem te ontvangen, sterker nog, Sander beloofde me, dat de organisatie het volledige bedrag zou terugstorten. Tuurlijk dacht ik, eerst zien en dan geloven omdat we allemaal wel eens anders hebben meegemaakt.
Een week later stond men betaald bedrag tot de laatste cent terug op mijn rekening. Als je het mij vraagt een organisatie van hun woord.

Mocht er ooit iemand richting Nepal reizen is Momo trekking een organisatie die ik durf aan te raden.

Ronny

island.jpg

"FANTASTISCHE WANDELERVARING"

 

'Nadat we ons elk afzonderlijk bij Momo Trekking hadden opgegeven om rondom de Manaslu te gaan wandelen, troffen wij elkaar half maart 2019 in Kathmandu. Met Sander gingen wij vervolgens op weg. We hebben 13 dagen door landschappen gelopen en met elkaar mooie momenten gedeeld. Dal Bhat, Happy Holy, lodges met of zonder water, ezelkaravanen, sneeuw happen, yaks, Thomas en Susanne, pizza of muesli for breakfast, muziekjes draaien met de beatbox (‘Dodenrit’ van drs. P. ‘De doodskreet van Natasja snijdt ons pijnlijk door de ziel’ met stip op nummer 1!), en dat alles onder de bezielende leiding van Mr. Momo. Sander brengt zijn passie voor al het moois in Nepal op de groep over, en maakt door zijn professionaliteit, inzet voor het welzijn van de groep en Achterhoeks gevoel voor humor van de reis een onvergetelijke ervaring! Sander, veel dank voor deze prachtige reis!'

Werner, Petra, Michel, Maurice en Rinus

IMG_5395.jpg

"WOOOWWW"

 

'Mijn naam is Dany en ik ben een Roemeense reziger die in Nederland woont. In oktober 2018 was ik in Nepal om de Everest Basecamp te lopen met Momo Trekking. Mijn ervaring kan ik in één woord omschrijven: WOOOWWW!!! Momo Trekking doet een ongelooflijke klus, gids Sander geeft je altijd een veilig gevoel, dat je het kunt. Het is een zware trek, maar met de begeleiding van het team bereikt iedereen de eindbestemming. Als je een reis naar Nepal wilt maken, moet je het met deze gasten doen: they are great! Sander, bedankt en volgende keer gaan we nog hoger! 

Groet Dany

IMG-20190417-WA0009.jpg
unnamed.jpg

"TREKKING ZONDER ZORGEN"

 

'Een trekking bij Momo Trekking is een trekking zonder zorgen. Sander regelt alles tot in de puntjes. We wilde de PoonHill gaan lopen vroeg in het seizoen. Dat hebben we geweten, veel sneeuw/blubber/nattigheid en kou. Het was een uitdaging voor ons, maar door onze gedreven gids Riman en drager Agnidhar werd het een belevenis om nooit te vergeten.'

Marcel en Martha

"ZOU HET ZO WEER DOEN"

 

'Een droom die werkelijkheid werd. Mijn vriend en ik begonnen beide aan dit avontuur terwijl we niet helemaal fit waren, aan de antibiotica, een paar weken kwakkelen in de aanloop naar de trek, maar desalniettemin een super ervaring met als hoogtepunt Mount Everest Basecamp! Wat voelde het gaaf om daar te staan en wat een prestatie aangezien we niet fit waren. Sander was een goede gids, hij voelde precies aan wat wel en niet kon, wanneer om diamox voor hoogteziekte te nemen. Een leuke, toffe gast met echte mannenklauwen 😂😂😂😂. Ik heb er geen spijt van gehad en zou het zo weer doen. In 1 woord; Fantastisch 😍'

Vivian en Ron

57221195_2464646703568815_69956348075101

"PERFECT GEREGELD"

'Ook wij hebben Oktober 2018 Mount Everest Basecamp gedaan. Was top! Hele leuke tijd gehad. Mijn man kwam op de terugweg te vallen. Kuitbeen gebroken, ook toen heeft Sander alles perfect geregeld!👍'

Gezina en Arie

20181014_121854.jpg

"GEEN REIS VOOR DE VERWENDE REIZIGER"

'Ik denk er met heel veel plezier aan terug, een bijzondere ervaring, dat sowieso.

Het wandelen heb ik heel fijn gevonden en ik heb genoten van alles wat we onderweg tegen zijn gekomen. Ten eerste de oogverblindende natuur en vergezichten natuurlijk. Maar ook de mensen en dieren die omhoog en naar beneden lopen met al dan niet enorme bepakkingen op hun rug. Zo’n andere wereld. De reis was goed georganiseerd, in hoeverre dat mogelijk is in een land als Nepal. Daar waar er aangepast moest worden, deed Sander dat efficiënt en met nuchterheid (ervaring denk ik). Hij hield de groep goed in de gaten, hoe het met een ieder ging. Of er een één of andere pil in moest of een goede slaapsessie nodig was.De sfeer was gemoedelijk en gezellig. Ik heb me prima vermaakt in ieder geval. Al met al ben ik tevreden, al heb ik nog wel wat opmerkingen. 

Ik vond het best jammer dat we een deel van de tocht niet hebben gedaan. De Cho-la-pas en de Gokyo Vallei. Maar gezien de fysieke inspanning van de dagen dat we Basecamp en Kala Pathar hebben gedaan, weet ik ook niet of we dat überhaupt nog hadden aangekund. Los van de ijsomstandigheden. Is die combi sowieso niet te zwaar? Wellicht waren wij ook wel een heel ziekelijk groepje, dat kan natuurlijk ook! Haha.

Wellicht is het handig om stap voor stap uit te leggen hoe het aanvragen van een visum op het vliegveld Kathmandu werkt. Zo verwarrend al die rijen en de mensen spreken te slecht Engels om het goed te begrijpen. Of idd in Nederland regelen, dat scheelt heel veel tijd!

En zou een kaartje met de route niet een leuke aanvulling zijn bij de info die je krijgt?

En de powerbank mag ook op het lijstje, ik had er niet aan gedacht namelijk.

 

AL met al ben ik tevreden en kijk ik goed terug, ik zou deze reis en deze organisatie ook met een gerust hart aanbevelen. Maar het is geen reis voor de verwende reiziger. Je moet wel tegen enig ongemak en een stootje kunnen! En een goede conditie is ook een must.'

Saskia

IMG-20190404-WA0068.jpg

"VEEL GELACHEN"

 

'Van huis uit zijn we geen echte wandelaars en vooraf hadden we dan ook wel twijfels of de tocht naar Basecamp niet te zwaar voor ons zou zijn. Uiteindelijk toch besloten om de stap te wagen en de aanbiedingen van drie verschillende aanbieders naast elkaar gezet. Momo stak hier met kop en schouders bovenuit, niet alleen omdat het programma bij Momo het meest logisch in elkaar zat, maar vooral omdat Sander er gedurende de gehele trip bij is en het prettig is om Nederlandstalige reisleiding te hebben.

 

En wat een geweldige trip hebben we gehad. De natuur, de mensen, de fantastische bergen, de rust...er is echt te veel om op te noemen in dit prachtige deel van de wereld. De tocht naar Basecamp is verder pittig maar met een goede gezondheid en een goede basisconditie is het goed te doen.

 

Veel lof ook voor Sander en zijn team. De begeleiding is professioneel en uitstekend verzorgd. Daarnaast hebben we ook erg veel gelachen. Ik kan iedereen daarom ook adviseren om via Momo Trekking een reis naar Nepal te boeken.'

Chris en Astrid

43879094_2240171389345715_71593663395874

"ANDERS DAN HOLLAND"

 

'Hoi! Ik ben met de tocht Everest basecamp en cho la pas in oktober 2018 mee geweest!

Een ervaring waar ik al lang naar uit heb gekeken.

ik heb heel wat extra naar mijn werk gefietst om goed fit te zijn en dat kwam goed van pas.

Toen ik aankwam op Kathmandu vliegveld stond Sander al klaar om me op te halen en naar het hotel te  brengen. Het was gezellig in de groep en leuk in stad al is het wel heel wat anders dan hier in Holland .

De vlucht naar Lukla was mooi en leuk om op zo'n klein vliegveld te landen! De natuur is prachtig, al is het  flink doorwandelen de berg op en al op de eerste rustdag kun je Mount Everest zien. Er is zoveel te zien, de ene na de andere reus komt in beeld! En het besef dat je erg hoog zit dringt aardig door! Ook de uitstapjes op rustdagen waren mooi en het is genieten van de omgeving op een vroege middag!

Het was erg leuk om met Sander mee te gaan, hij is een sterke bergwandelaar en gezellig persoon en ook met de andere reisgenoten was het gezellig,  lekker eten en een potje Nepalezen hoort erbij.  Ik ben niet zo 5 sterren aangelegd en de éénvoud van de slaapplaatsen en sanitair waren voor mij prima, met een koude douche of emmer water kom je er ook wel en in de gezamenlijke ruimtes kun je heerlijk opwarmen en uitrusten.'

Ronny

IMG_0972.jpg

"UIT JE COMFORTZONE"

'Bijzonder om steeds opnieuw te ervaren wat buiten zijn eigenlijk altijd met mensen doet: je lichaam en geest komen tot rust, de stress glijdt van je af, terwijl je liters energie bijtankt. Het is daarnaast de ultieme vervanging van de automatische piloot waarop je anders je dag of avond doorbrengt, hangend voor de tv, scrollend op de telefoon. Voor mij genoeg reden om een reis te boeken naar Nepal (Annapurna Circuit) waarbij de keuze is gevallen op Momo Trekking onder begeleiding van Sander. 

Sander weet een perfecte balans te vinden tussen het bieden van structuur en het bieden van ruimte ten behoeve van persoonlijke voorkeuren. De dosis humor, flexibiliteit, ontspannenheid, openheid en spraakzaamheid zijn bij Sander van nature aanwezig. De mix van een kleine groep, Sander als Nederlandse gids in samenwerking met de Nepalese gids, zorgt ervoor dat alles tijdens de reis soepel verloopt. Alle praktische zaken worden uit handen genomen waardoor er als vanzelf ruimte ontstaat om dat wauw-gevoel te ervaren. 

Vaak zit dat gevoel in het adembenemende uitzicht maar minstens zo vaak in het ervaren van de Nepalese cultuur en de gesprekken tijdens de trek. 

Besef dat Nepal een ontwikkelingsland is en je wellicht een klein beetje uit je comfortzone moet gaan als het gaat om douche- of toiletgebruik. Daar tegenover staat het land van de Himalaya, de sherpa’s, bijzondere kloosters, cultuur en de extreem mooie natuur. 

Momo Trekking is voor mensen die de automatische piloot willen uitschakelen en op zoek willen naar cultuur en avontuur. Met Sander is succes gegarandeerd!!'

Sandra

IMG_20190430_214353_145_bewerkt.jpg

"ECHT AVONTUUR IN DE BERGEN"

'

Wij begonnen met ons drieën de trekking als een individuele reis. Ons plan was om naar everest base camp te lopen en vervolgens via de gokyo meren terug te komen. Dit plan liep iets anders dan verwacht.. Ik werd na een week in de bergen helaas ziek en wist niet of ik de trekking kon voortzetten. Sander was zorgzaam en had een realistisch plan B bedacht. Helaas hebben we toch moeten beslissen om terug te gaan. Ik werd met de helikopter terug gebracht naar Kathmandu. Dit werd allemaal door Sander geregeld! De helikopter stond in no time boven in het dorpje en eenmaal in Kathmandu stond een Nepalese collega van Sander op ons te wachten in het ziekenhuis. Het voelde vertrouwd en we konden alle praktische zaken aan hen overlaten.

Dit betekende niet het einde van de trekking. René ging samen met Sander door naar Everest base camp en Kala Patthar. Wat een geweldige ervaring. René heeft het gewoon gehaald, wat cool. Vanwege slechte weersomstandigheden heeft Sander besloten om niet over de Cho la pass richting de Gokyo vallei te lopen. Sander is een berggids die zijn verantwoordelijkheid neemt over de groep. Dit natuurlijk in combinatie met veel humor, potjes Dhumbal en naast het wandelen is Sander ook in voor een gezellig stapavondje! De enige vraag die ik nog heb; wanneer heb ik weer vakantie zodat ik terug kan gaan?

Danielle, Bert en René

75540275_3880060465353265_52798010249351

"ONVERGETELIJK"

Onvergetelijke ervaring. Alles super goed voorbereid. Sander spaart geen moeite om alles goed te laten verlopen. Een echte aanrader!

Aleksandra

DSC06593b_edited.jpg

"SUPER TOFFE TRIP"

Met Momo Trekking naar Everest Basecamp gelopen en via de gletsjer over de Chola Pass en langs Gokyo weer terug. Alle dagen stralend zonnig weer! De hele dag buiten in fantastische landschappen en langs mooie stoepa’s en kloosters. Best een pittige uitdaging zoveel dagen rond de 5000m, maar des te meer voldoening! De hele trek is erg indrukwekkend. Sander is een fijne gids, gezellig en houdt de sfeer er goed in met spelletjes en een biertje. Avondje karaokebar is ook een aanrader😉. Hij houdt goed in de gaten hoe het met iedereen gaat en zorgt dat de hele groep veilig de eindstreep haalt. Waar nodig past hij de reis onderweg aan het niveau van de groep aan. De reis is van begin tot eind super goed georganiseerd, dus absoluut een aanrader om met Momo Trekking naar Nepal te gaan!

Karianne

DSC06587a (1).JPG

"BESTE UITZICHT OOIT"

Ik heb Momo Trekking ingeschakeld om de combinatie Khumbu en Lobuche Peak te doen. Mijn ervaring met alpinisme was klein (heb een keer de Gran Paradiso in de Alpen beklommen). Daarom vond ik het fijn dat Momo Trekking me heeft geholpen bij de voorbereiding in Nederland en veel steun heeft geboden in Nepal. Ik sloot me aan bij de groep trekkers die de Gokyo-vallei als doel had. Dat heeft me helpen wennen aan de hoogte. Daarna heeft de Nederlandse gids me begeleid naar de voet van Lobuche Peak en me daar overgedragen aan de klimgids (sherpa). De klim naar Lobuche is het zwaarste dat ik ooit heb gedaan, maar was een onvergetelijke ervaring. Vanaf de top had ik het beste uitzicht ooit in de bergen. Alles was goed geregeld en er was ook ruimte voor eigen initiatief. De volgende reis staat weer op het programma: Chulu West met Momo Trekking.

Antwan

DSC00673.JPG
bottom of page