top of page

Veel gestelde vragen over reizen in Nepal

Hoe gaan jullie om met corona?

Het voordeel van onze reizen is dat deze zich grotendeels in de buitenlucht afspelen. Daarnaast zorgen we ervoor dat we ons in elk land aan de daar geldende regels houden. 

Moet ik een reis- of annuleringsverzekering afsluiten?

Dat is wel verstandig. Je kunt dan met een gerust hart op vakantie.

Heb ik een slaapzak nodig?

Jazeker. Tijdens de trektocht hebben de meeste lodges wel dekens, maar je eigen warme cocon is altijd handig om bij je te hebben.

Wat voor een kleding heb ik nodig tijdens de tocht?

Werk altijd met laagjes. We wandelen door verschillende klimaatzones. Soms loop je in korte broek en shirt. Maar als we hoger komen, kan het koud zijn. Zorg dus dat je ook een warme broek, trui en ski- of donsjas bij je hebt. En natuurlijk regenkleding.

Hoe zit het met hoogteziekte?

Boven de 3000 meter komt hoogteziekte regelmatig voor. Daarom volgen al onze groepsreizen een voorzichtig schema. Daardoor is er voor iedereen de mogelijkheid om op zijn eigen tempo te wennen aan die hoogte. Mocht je toch last krijgen, dan bekijk je samen met onze gids wat verstandig is. Een extra dag wachten, medicatie of in het ergste geval: afdalen. Onze gidsen hebben veel ervaring met hoogte.

Hoe koud is het?

Boven de 4000 meter kan het behoorlijk koud worden. Denk aan temperaturen beneden het vriespunt als we een hoge pas oversteken.

Welke schoenen moet ik meenemen?

Mensen die voor het eerst een dergelijke tocht maken, raden we aan om een hoge, stevige wandelschoen te dragen. Dat geeft op ongelijk terrein extra steun aan je enkels. Ben je iets meer ervaren, dan kun je kiezen voor een lage wandelschoen of een trailrunschoen.

Die vlucht naar Lukla is best wel eng, zo zag ik op internet. Klopt dat?

De vliegreis naar Lukla is indrukwekkend omdat je tussen de bergen doorvliegt. Dat lijkt superheftig, maar die vluchten worden uitgevoerd door ervaren piloten die het gebied op hun duimpje kennen. Maak je daarover dus geen zorgen.

Waar kan ik het beste mijn visum voor Nepal halen?

Het beste kun je die gewoon halen bij aankomst in Nepal. Dat is het snelst en het goedkoopst. Natuurlijk kun je het ook via een visumservice doen of zelfs langs het consulaat gaan, maar dat is duur en tijdrovend.

Moet ik lokale dragers en gidsen eigenlijk fooi geven?

Nee, het hoeft niet. Maar het is wel gebruikelijk. Bij normale tevredenheid geven onze gasten gemiddeld 75 euro fooi. Uiteraard mag dat ook meer of minder zijn. 

Moet ik met wandelstokken lopen?

Nee, dat moet niet. Voor beginners raden we het wel aan voor de extra balans. Ook kan het je knieën ontlasten bij afdalingen. Maar als jij liever zonder loopt, is dat geen probleem.

Moet ik superfit zijn?

Al onze groepsreizen zijn geschikt voor beginners en ervaren mensen. Wel moet je bij aanvang een goede basisconditie hebben. Dat betekent namelijk minder afzien en meer genieten van de omgeving. En het helpt je ook bij het wennen aan de hoogte.

Hoe ziet de groep eruit?

De meeste mensen die bij ons boeken zijn tussen de 22 en de 50 jaar. Veel mensen boeken alleen of met zijn tweetjes. Deze mensen hebben zonder uitzondering een fascinatie voor de bergen en zijn meestal sportief.

Waar slapen we tijdens de trek?

In de meeste gevallen slapen we in een lodge. Dat zijn vaak gebouwen met een verwarmde eetruimte met daarnaast slaapvertrekken.

Kan ik ook alleen op de kamer?

Als je alleen hebt geboekt, slaap je in Kathmandu alleen op een hotelkamer. Tijdens de trektocht slaap je sowieso met iemand anders op de kamer. In lodges waar extra ruimte is, kun je tegen een meerprijs alleen slapen.

Op welke meerkosten moet ik dagelijks rekenen?

Het gros van onze groepsreizen biedt gids, drager, overnachtingen, binnenlands vervoer en vergunningen. Tijdens de trektocht koop je je eigen eten en drinken. Afhankelijk van welke trek je doet, moet je rekenen tussen de €25 en €35 per dag.

Word ik op het vliegveld afgehaald?

Jazeker. Wij wachten je op en brengen je eerst naar je hotel.

Ik wil graag een trekking maken, maar wil niet mee met een groep. Kan dat?

Als je liever alleen, met zijn tweetjes of met je eigen groep op pad wil, kan dat ook. In dat geval maken we voor jou een reis op maat.

Wat voor een tas moet ik meenemen?

Tijdens de trek draag je zelf een dagrugzak, waar hooguit 5 kilo inzit. Ook gaat er een drager mee die ongeveer 12,5 kilo van jouw spullen draagt. Dus neem een sporttas, backpack of duffel mee.

Zijn er info-avonden?

Nee, wij organiseren geen algemene informatiebijeenkomsten. Wel kunnen we voor een grote groep een presentatie houden, mits daar interesse voor is.

Wat is de beste tijd om een trek in Nepal te maken?

Het voorjaar en het najaar zijn de beste tijden. In het bijzonder de maanden april/mei en oktober/november.

Gaat mijn geboekte reis gegarandeerd door?

Een groepsreis gaat door als zich er minimaal 5 mensen hebben aangemeld. Maximaal gaan er 15 mensen mee. In de praktijk gaan de reizen altijd door, maar daar houden we jou van op de hoogte.

Moet ik stijgijzers aan?

Nee. Soms kan het in de hogere regionen wat ijzig zijn. Dan kan het handig zijn om zogenaamde ‘trekking spikes’ onder je schoenen te binden. Maar stabiele lopers hebben deze in principe niet nodig.

Hoe gaat het met geld in Nepal?

Je hoeft geen cash geld mee te nemen naar Nepal. Je kunt voor de trektocht gewoon geld pinnen.

Wat eten we tijdens de trek?

Veel rijst, pasta en aardappels. Vaak aangevuld met verse groente uit eigen tuin van de lokale bewoners. Vlees kan in Kathmandu nog worden gegeten, maar tijdens de trek is het voornamelijk vegetarisch.

Hoe druk is het op de paden?

Dat verschilt per trek. Als je je in het hoogseizoen in de buurt van de Mount Everest bevindt, kan het druk zijn. Op bijvoorbeeld de Manaslu en de Annapurna is het een stuk rustiger.

Is er stroom onderweg?

In de lodges kun je tegen een vergoeding je camera of mobiel opladen. Hoe hoger je komt, hoe duurder dit wordt. Neem vooraf 2 gevulde powerbanks mee en je komt een aardig eind.

Veel gestelde vragen over de Basecamps

Anker 1

Hoe gaan jullie om met corona?

Het voordeel van onze reizen is dat deze zich grotendeel in de buitenlucht afspelen. Daarnaast zorgen we ervoor dat we ons in elk land aan de daar geldende regels houden. Qua boeken hebben wij op dit moment het beleid dat je een optie kunt nemen op de reis. Je hoeft pas te beslissen of te betalen als zeker is dat de reis doorgaat.

Moet ik een reis- of annuleringsverzekering afsluiten?

Dat is wel verstandig. Je kunt dan met een gerust hart op vakantie.

Gaat mijn geboekte reis gegarandeerd door?

Een groepsreis gaat door als zich er minimaal 5 mensen hebben aangemeld. Maximaal gaan er 10 mensen mee. In de praktijk gaan de reizen altijd door, maar daar houden we jou van op de hoogte.

Zijn er info-avonden?

Nee, wij organiseren geen algemene informatiebijeenkomsten. Wel kunnen we voor een grote groep een presentatie houden, mits daar interesse voor is.

 

Moet ik zelf een tent meenemen?

Ja. Zelf neem je tent, slaapzak en matras mee. Stoelen, tafels, eettent, enzovoorts wordt door Momo Trekking verzorgd.

Is alles inbegrepen?

Tijdens de basecamps zijn alle maaltijden inbegrepen. Ook koffie, thee, water en sapjes zijn inbegrepen. Niet inbegrepen zijn drankjes.

 

Hoe kom ik daar?

Je moet op eigen gelegenheid naar de Alpen komen. Dat kan met eigen auto, trein of vliegtuig. Vaak reizen alleenboekers samen om de kosten te delen.

Hoe ziet de groep eruit?

Het zijn zonder uitzondering sportieve mensen die graag in de bergen vertoeven. De leeftijd ligt meestal tussen de 20 en de 50.

Ik heb bijzondere eetwensen. Wat nu?

In overleg met de basecamp-manager is alles mogelijk. Van vegetarisch tot barbecue.

Ik heb nog niet zoveel ervaring in de bergen. Wat nu?

Niet erg. We zorgen dat iedereen aan zijn trekken komt. We hebben een weekschema gemaakt die als rode draad fungeert, maar daar kan van worden afgeweken. Dat is juist het mooie van de basecamps. Niets moet, alles mag.

Moet ik superfit zijn?

Al onze groepsreizen zijn geschikt voor beginners en ervaren mensen. Wel moet je bij aanvang een goede basisconditie hebben. Dat betekent namelijk minder afzien en meer genieten van de omgeving.

Wat voor een kleding neem ik mee?

Wandelkleding, goede schoenen en regenkleding.

Kan ik mijn camera en mobiel opladen?

Ja.

bottom of page